Lastik Üretim Tarihi Nerede Yazar? Lastik Ömrü Kaç Yıl?

Lastik Üretim Tarihi Nerede Yazar? Lastik Ömrü Kaç Yıl?

Bu içerik, “lastik üretim tarihi nerede yazar?, araba lastikleri ne zaman değiştirilmeli?, lastik ömrü kaç yıldır?” gibi konular hakkında bilgi edinmek isteyen okuyucularımız için hazırlanmıştır. Eğer her yıl nispeten az kilometre yapıyorsanız, lastiklerinizin diş derinliği birkaç yıl boyunca iyi durumda kalabilir. Ancak bu, lastiklerinizin güvenli bir şekilde kullanılabileceği anlamına gelmez.

Lastiklerinizi değiştirme gerekliliği konusunda kesin bir yaş sınırı yoktur; fakat lastikleriniz 5-7 yaşına geldiğinde durumlarını dikkatlice izlemeli ve gerekiyorsa değiştirmeyi düşünmelisiniz.

5 yıllık kullanım sonrası;

Beş yıl içinde lastikleriniz çeşitli zeminlerde çalışmış ve muhtemelen darbelere maruz kalmış olacaktır. Bu nedenle, 5 yılın ardından en az yılda bir kez profesyonel bir kontrol yaptırmalısınız. Bu, lastiklerinizin erken hasar görmesini önleyerek sizi ve yolcularınızı tehlikeye atmaktan koruyacaktır.

Lastiklerin yaşlanması genellikle lastik yan duvarında görülen ve çatlama olarak adlandırılan küçük yarıklarla belirginleşir. Bu durum, UV ışınlarının kauçuğu oksitleyerek kurumasına neden olmasından kaynaklanır.

Lastikler, yaşlanma sürecini önemli ölçüde yavaşlatan oksitlenme önleyici kimyasallar içerir; ancak bu maddeler yalnızca lastikler hareket halindeyken aktiftir. Bu nedenle, lastikler sık kullanılmadığında veya düzensiz bir şekilde saklandığında daha hızlı yaşlanır ve yeniden kullanıma sunulduğunda kullanılamaz hale gelebilir. Düşük kilometre yapan, eski otomobiller, lastiklerin erken yaşlanması açısından en fazla risk altında olan araçlardır; çünkü sürücüler, lastik dişleri henüz iyi durumda olduğunda lastiklerin güvenli olduğunu varsayarlar.

Lastiklerin erken yaşlanması güvenliği tehdit edebilir ve lastik arızası riskini artırabilir. Bu nedenle, 6 yıl veya daha eski lastikleri olan sürücülere, lastiklerin hala güvenli olduğundan emin olmak için profesyonel bir kontrol yaptırmaları önerilmektedir. Yedek lastikler veya karavan ve römork gibi ek lastiklerinizi de kontrol etmeyi unutmayın; çünkü bu lastikler genellikle daha az kullanılır ve dolayısıyla daha fazla yaşlanma riski taşır.

Lastik Üretim Tarihi Nerede Yazar?

  1. Lastiğinizin yan duvarındaki işaretleri kontrol edin.
  2. Dört haneli bir kod bulun.
  3. Üçüncü ve dördüncü rakamlar üretim yılını gösterir.
  4. Eğer bu süre 5-7 yıldan fazlaysa, lastiklerinizi kontrol ettirmeniz ve gerekiyorsa değiştirmeniz önerilir.

Dört haneli lastik yaş kodu genellikle lastiğin yan duvarında bulunan bir pencerede yer alır. Kodun ilk iki hanesi, olan üretim haftasını (1’den 52’ye kadar), son iki hane ise üretim yılını belirtir.

Örneğin, üretim tarihi kodu 4718 ise 47 üretim haftasını, 18 ise yılı ifade eder; bu durumda lastik 2018’in 47. haftasında üretilmiştir.

Eğer lastiklerinizde yalnızca üç haneli bir sayı varsa, bu lastiklerinizin 2000 yılından önce üretildiği ve en kısa sürede değiştirilmesi gerektiği anlamına gelir.

Yeni Lastik Satın Alırken Lastik Yaşı Kaç Olmalı?

Lastikler ‘yeni’ kabul edilir ve lastik üreticilerinin tavsiye ettiği saklama talimatlarına uygun olarak orijinal üretim tarihinden itibaren 5 yıla kadar satışa uygun hale gelir.

Alman BRV önerilerine dayanan endüstri standardı, yeni lastikler için “5 yıl kuralı”dır.

Yeni bir lastik satın alırken, hangi boyutta lastik almanız gerektiğini bildiğinizden emin olun ve lastik üretim tarihinin bulunduğunuz yıl olmasını sağlamaya çalışın.

Lastikler eskidiğinde ne olur?

Lastikler yaşlandıkça yanaklarında çatlamalar meydana gelmeye başlar. Bu, UV ışığının kauçuğu oksitleyerek kurumasına yol açar. Lastikler bu süreci yavaşlatmak için oksitlenme önleyici maddeler içerse de, bu maddeler yalnızca lastikler hareket halindeyken etkilidir. Arabanız kullanılmadığında veya lastikler saklandığında, bu süreç daha hızlı gerçekleşir.

Lastiklerinizin erken aşınmasını nasıl önleyebilirsiniz?

Lastikler kaçınılmaz olarak zamanla ve kilometreyle aşınır; ancak bazı önlemler almazsanız bu süreç hızlanabilir.

1. Lastik basıncınızı düzenli olarak kontrol edin

Az şişirilmiş lastikler, erken aşınmaya yol açar. Zamanla lastikler bir miktar hava kaybettiği için, takılı lastiklerin basıncını ayda bir (yedek lastiklerin ise yılda bir kez) kontrol etmenizi öneririz.

Az şişirilmiş lastiklerle sürmek, ayrıca aracınızın daha fazla yakıt harcamasına neden olacağından ek yakıt maliyetleri yaratır.

Aşırı şişirilmiş lastikler de erken aşınmaya meyillidir. Bu nedenle, lastik basıncınızı üretici tavsiyelerine göre ayarlamak önemlidir.

2. Darbelerden kaçının

Bir kaldırımın, çukurun veya hız tümseğinin üzerinden geçmek, lastiklerinizin aşınmasını hızlandırabilir.

Bir veya daha fazla lastiğin aldığı bir darbe, aracınızın geometri bozulmasına sebep olabilir; bu da lastiklerinizin erken değiştirilmesini gerektirecek şekilde düzensiz aşınmasına yol açabilir.

3. Yaz/kış lastiklerinizi doğru bir şekilde saklayın

Yaz ve kış lastiklerinizi mevsim değişimlerinde kullanmadığınızda, lastiklerinizi temiz, havadar ve hava koşullarından korunan bir alanda saklamanız önemlidir.

Aşırı sıcaklıklar da kauçuğun yaşlanmasını etkileyebilir. Lastiklerinizi çok sıcak veya çok soğuk koşullara maruz bırakmaktan kaçınarak, bunları doğrudan güneş ışığından uzakta, ılıman bir yerde saklamayı tercih edin.

Sürüş Tarzı ve Koşulları Lastik Ömrünü Nasıl Etkiler?

Lastikleriniz, aracınızın yol ile olan tek bağlantısıdır ve yol ile etkileşimi lastiklerin ömrü üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.

Agresif sürüş, kauçuğun maruz kaldığı ısı ve gerilimi artırarak lastiklerin erken aşınmasına neden olabilir. Agresif sürüş tarzına örnekler şunlardır:

  • Yüksek hızlarda viraj almak
  • Hızlı kalkış yapmak
  • Sert frenleme yapmak
  • Yüksek hızlarda sürüş yapmak

Ancak yaşanan sorunlar yalnızca sürüş alışkanlıklarıyla sınırlı değildir. Bazı durumlarda sorun, aracınızı sürdüğünüz yol koşullarından da kaynaklanabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir