Bu yazımda ”Hyundai Tucson arıza lambaları ve Hyundai Tucson Gösterge Paneli İşaretleri Anlamları” konusunu ele alacağım. Sizlere araba göstergeleri hakkında kapsamlı ve faydalı bir içerik sunmayı hedefledim.
Aracınızın kontak anahtarını bir kademe çevirdiğinizde veya motoru çalıştırdığınızda gösterge panelindeki uyarı ışıkları birkaç saniye yanar ve söner. Eğer bu ışıklardan birisi sönmüyorsa, bu durum aracınızda bir sorun olduğuna işaret eder.
Hyundai Tucson araba göstergeleri, arızanın ciddi düzeyine göre farklı renklerde yanar.
- Kırmızı renkli uyarı lambaları ciddi sorunları belirtir. Bu durumda aracınızı kullanmamalı, güvenli bir yer bulup durmanız önerilir.
- Sarı veya Turuncu uyarı ışıkları daha az ciddi sorunları gösterir. Yanan uyarı ışığına göre onarım işleminin yapılması tavsiye edilir.
- Mavi veya Yeşil yanan uyarı ışıkları ise aracınızdaki herhangi bir sistemin açık veya çalıştığını gösterir, örneğin farların açık olması gibi.
Hyundai Tucson Arıza Lambaları ve Uyarı Işıkları Anlamları
Aşağıda Hyundai Tucson arıza sembollerini ve bu sembollerin anlamlarını bulabilirsiniz.
1. Motor Sıcaklığı Uyarı Işığı/Hararet Gösterge Işığı
Motor Sıcaklığı Uyarı Işığı; Motorun soğutma sıvısının aşırı ısındığını gösterir. Aracınızdaki en kritik üç uyarı lambasından biridir (Diğerleri Yağ Lambası ve Şarj Lambasıdır).
Bu kırmızı lambayı gördüğünüzde aracınızı en kısa sürede durdurmalı ve motorun güvenli bir şekilde soğumasını beklemelisiniz. Aracınız soğuk olsa bile bu durumda ilerlememeniz önerilir. En yakın servise gitmeniz önerilir. Bu ışık yanıyorken aracı kullanmaya devam ederseniz, motor getirisi açısından büyük zarar görebilir.
2. Yağ Basıncı İkaz Lambası
Yağ Basıncı İkaz Lambası; Motorun doğru çalışması için gereken yağın seviye ve basıncını izler. Bu lamba yandığında derhal kontrol edilmesi gereken acil bir durum vardır. Yağ seviyesi düşükse, en kısa sürede motor soğuduktan sonra durup yağ seviyesini kontrol etmelisiniz. Bu ışık yandığında aracı kullanmamalısınız.
3. Akü Şarj İkaz Lambası
Akü Şarj İkaz Lambası; Akü şarj ikazı, aracınızdaki şarj sistemiyle ilgili bir problem olduğunu gösterir. Akü uyarısı her ne sebep olursa olsun en güvenli seçenek aracınızı bir servise götürüp onarım yaptırmaktır. Başınız sıkıştığında radyonuzu ve klima sisteminizi kapatın ve güvenli bir şekilde tamirciye gitmeyi düşünün.
4. El Freni İkaz Lambası
El Freni İkaz Lambası; El freninin aktif olduğunu gösteren bir uyarı ışığıdır.
5. El Freni İkaz Lambası (Diğer)
El Freni İkaz Lambası; El freninin aktif olduğunu gösteren bir uyarı ışığıdır.
6. Park Freni İkaz Lambası
Park Freni İkaz Lambası; Otomatik araçlarda vites park konumuna alındığında yanar. (P)
7. Hava Yastığı İkaz Lambası
Hava Yastığı İkaz Lambası; Bu lamba yandığında, hava yastığı sistemi çalışmıyordur. Servise gitmeniz önerilir. Bazı durumlarda yolcu koltuğunda biri otururken, emniyet kemeri takılmadığında da yanabilir.
8. Emniyet Kemeri İkaz Lambası
Emniyet Kemeri İkaz Işığı; Emniyet kemerinin takılı olmadığını gösteren uyarı lambasıdır.
9. Şanzıman Sıcaklığı İkaz Lambası
Şanzıman Sıcaklığı İkaz Lambası: Şanzımanın aşırı sıcaklıkta çalıştığını belirtilen bir uyarıdır. Şanzıman yağı ve motor soğutma suyu seviyesini kontrol edin. Araç N konumundayken 5 dakika rölantide soğutma işlemi yaptırın.
10. Araç Güvenlik İkaz Lambası
Araç Güvenlik Uyarı Işığı; Bu gösterge ışığı yaklaşık 15 saniye boyunca yanıp söner. Araç güvenlik alarmı etkin olduğunda yanar ve alarm çaldıktan sonra otomatik olarak kapanır.
11. Elektronik Gaz Kelebeği Kontrol İkaz Lambası
Elektronik Gaz Kelebeği Kontrol İkaz Lambası; Bu gösterge, Elektronik Gaz Kelebeği Kontrol sisteminin arızalı olduğunu belirtir. Bu ışık uzun süre yanıp kalırsa, aracınızı hemen durdurmalı ve PARK konumuna almalısınız. En kısa zamanda servis istasyonu ile iletişime geçmelisiniz.
12. Ön Araç Göstergesi İkaz Lambası
Önde Araç Göstergesi Uyarı Işığı; Bu gösterge, aracınızın önünde başka bir araç olduğunu belirtir ve çarpışmayı önlemek amacıyla hızınızı azaltmanız gerektiği uyarısını yapar.
13. Şeritte Kalma Yardımı İkaz Lambası
Şeritte Kalma Yardımcı İkaz Lambası; Sinaps teknolojisiyle üretilen araçlarda, sinyal kullanılmadan şerit değiştirildiğinde yanar.
14. Motor Arıza Lambası
Motor Arıza Lambası; Bu lambanın yanması, en yaygın arıza lambasıdır. Araçta çoğunlukla iki farklı durum değerlendirilir. Eğer ışık AÇIK kalırsa ve sabit yanıyorsa, bu durum ciddi bir uyarıdır. Ancak ışık yanıp sönüyorsa, bu daha da ciddi bir sorun olduğunu gösterir ve aracın kullanılmadan servise götürülmesi önerilir.
Motor arıza lambası birçok sebep ile yanabilir; en yaygın sebeplerden biri avanzada ayarının yanlış yapılmasıdır. Diğer sebepler arasında kalitesiz yakıt, lambda sensörü arızası ve katalitik konvertör arızası bulunmaktadır.
Daha fazla bilgi için, lütfen aşağıdaki içeriklere göz atınız.
15. Motor Arıza Lambası (Diğer Sembol)
Motor Arıza Lambası; Motor arıza uyarı lambası. Sıklıkla gözüken ışıklardandır. Çoğu araçta 2 düzeye sahiptir. Işık açık kalıyor ve sabit yanıyorsa, ciddiye alınmalıdır. Ancak ışık yanıp sönüyorsa, bu daha ciddi bir duruma işaret eder ve araç kullanılmadan servise getirilmeli.
Motorda meydana gelen arıza yukarıda belirtilen nedenlerden kaynaklanabilir.
16. Dizel Partikül Filtresi İkaz Lambası
Dizel Partikül Filtresi (DPF) İkaz Lambası: Partikül filtresi, egzoz gazlarının temizlenmesi ve daha az zararlı gazların dışarı verilmesini sağlar. Bu lamba dizel araçlarda bulunur ve yandığında, aracınızın egzoz sisteminin veya başka bir etkenin tıkandığını gösterir.
Dizel partikül filtresi aktif olduğunda, aracınızın hava akışında düşüş fark edebilirsiniz. Aşırı tıkanırsa araç yer yer durabilir. Egzoz emisyon değerleriniz yüksek olabilir. Aracı çalıştırırken 10-15 dakika yüksek hızla kullanarak kurum temizliği yapılabilir; eğer lamba sönmüyorsa servise gitmeniz önerilir.
Dizel Partikül Filtresi hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki içeriklere göz atabilirsiniz;
17. Kızdırma Bujisi İkaz Lambası
Kızdırma Bujisi İkaz Lambası; Dizel araçlarda yer alan ve ateşleme işleminin yapılmasına yardımcı olan bir parçadır. Soğuk havalarda araç çalışmıyorsa ve bu arıza lambası yanıyorsa, ısıtma bujileri çalışmıyor demektir ve değiştirilmesi gerekir.
18. Düşük Yakıt Göstergesi İkaz Lambası
Düşük Yakıt Göstergesi Sembolü; Aracınızın yakıt seviyesinin düştüğünü gösteren uyarı ışığıdır. Bu lamba, deponuzda markanıza göre değişen yakıt miktarının kaldığını belirtir. Yakıt seviyesi ortalama 5 ile 8 litre arasında olduğunda yanar.
19. ABS İkaz Lambası
ABS Uyarı Lambası; Kontak anahtarı “ON” konumundayken yanmıyorsa, arızanın belirtisidir. Aracınızı dikkatli kullanmalı ve orta hızda seyahat etmeli, ani frenlerden kaçınmalısınız.
20. SPORT Mod
Sport Mod; Bu uyarı işareti, spor modunun etkinleştirilmiş olduğunu gösterir.
21. Dört Çeker Çekiş İkaz Lambası
Servis 4WD İkaz Lambası; Gösterge panelindeki dört tekerlekten çekiş uyarı işareti ve 4WD lambası yanıyorsa, sistemle ilgili bir arıza meydana gelmiş olabilir.
22. Elektronik Stabilite Kontrolü İkaz Işığı
Elektronik Stabilite Kontrolü Aktif İkaz Işığı; Araç çekiş kontrolü/kaymayı önleme veya elektronik denge sisteminin çalıştığını gösterir. Genellikle kaygan koşulların belirtisidir.
23. Ünlem İşaretli Üçgen İkaz Lambası
Üçgen İçinde Ünlem İkaz Lambası; Genel uyarı ışığıdır. Aracınızın gösterge panelinde bu ışık yandıysa, genellikle acil bir durumu değil, ancak aracınızda gözden geçirmesi gereken bir problemi gösterir. Renk, belirsiz bir mesaj için beyazdan dikkat edilmesi gereken sarıya, kritik durum için kırmızıya dönüşür.
Daha fazla bilgi için tıklayın: https://arizaisiklari.com/araba-uyari-isiklari-unlem-isareti/
24. Kapı Açık İkaz Lambası
Kapı Açık İkaz Işığı; Aracınızdaki her hangi bir kapının, bagaj dahil, açık olduğunu gösterir.
25. Bagaj Kapağı Açık İkaz Lambası
Bagaj Kapağı Açık İkaz Lambası; Bagaj bölümünün açık olduğunu gösteren ışık.
26. Kaput Açık İkaz Lambası
Kaput Açık Uyarı Işığı; Motor kaputunun açık olduğunu belirten ışık yanacaktır.
27. Elektrikli Park İkaz Lambası
Elektrikli Park İkaz Lambası; Bu uyarı simgesi, el freni sisteminin teknik bir problemi olduğunu ve acil servis gerektiğini belirtir.
28. Dört Çeker İkaz Lambası
Dört Çeker İkaz Lambası; Bu ikaz lambası yandığında, aracınızdaki AWD (4 çeker) sisteminde bir hata olduğunu belirtir. En doğru yol, aracınızı bir yetkili servise götürmektir.
29. Direksiyon İkaz Lambası
Direksiyon İkaz Lambası; Hidrolik ve/veya elektrikli direksiyon sisteminde meydana gelen arıza ve problemlerin gösterge panelinde kırmızı veya sarı renkli direksiyon simgesi ile belirtildiğini ifade eder.
30. Yakıt Filtresinde Su İkaz Lambası
Yakıt Filtresinde Su Uyarı Işığı; Bu motor ikaz lambası, yakıt filtresindeki su seviyesinin yükseldiğini gösterir.
31. Yakıt Doldurma Kapağı İkaz Lambası
Gevşek Yakıt Doldurma Kapağı Uyarı Işığı; Tam olarak kapatılmamış veya gevşek bırakılmış yakıt kapağı uyarısıdır. Yakıt kapağını kontrol edin.
32. Düşük Yıkama Sıvısı İkaz Lambası
Düşük Yıkama Sıvısı Uyarı Lambası; Ön cam yıkama sıvısının azaldığı veya tükendiğini belirtir.
33. Hız Sabitleyici İkaz Lambası
Hız Sabitleyici Uyarı Lambası; Aktif durumda olmadığını belirtir. Aracı emniyetli bir yerde durdurun, motoru kapatın ve rüzgarın etkisiyle herhangi bir kir veya buz kalıntısı olup olmadığını kontrol edin. Uyarı lambası yanık kalırsa en yakın yetkili servise başvurmanızda fayda var.
34. Çekiş Kapalı İkaz Lambası
Çekiş Kapalı İkaz Lambası; Çekiş kontrol sistemi, kar veya yağmur gibi bir kayıp algıladığında bu ışığı yakar. Işık yanıp sönmeden kalırsa, çekiş kontrol sistemi devre dışıdır ve çekiş kontrolü yoktur. Ayrıca, sürücü bilgi merkezi vasıtasıyla sistemin kapatıldığına ve özellikle donar, buzlu ve kaygan zeminlerde daha dikkatli olunması gerektiğine dair bir mesajla bilgilendirme yapılabilir.
Bu koşullardan herhangi birini çözmek için, kalifiye bir tamirhaneden gerekli teşhislerin yapılması önerilmektedir. Araç üzerinde işlem yapılmadan önce her zaman tam bir bilgisayar sistemi taraması yapılmalıdır.
35. Elektronik Denge Kontrolü Kapalı İkaz Lambası
Elektronik Denge Kontrolü Kapalı Uyarı Işığı; ESC sistemleri her araçta farklı çalışabilir. Bu nedenle, modelinize ait işleyişleri bilmek adına üretici kılavuzuna danışmanızda fayda vardır. ESC ışığı genellikle araç kontrolünü kaybettiğinde veya sistem arızalandığında ya da manuel olarak kapatıldığında yanar.
36. Lastik Basıncı İkaz Lambası
Lastik Basıncı İzleme Sistemi (TPMS) Uyarı Işığı; Aracınızdaki lastiklerin basıncının düşük olduğunu ya da sistemde bir anomali olduğuna dair bir gösterge işaretidir.
37. Şeritten Ayrılma İkaz Lambası
Şeritten Ayrılma Uyarı Işığı; Şerit değiştirme ikazı, aracın mevcut şeridinden izinsiz ayrıldığını belirtir. Bu ışık, sürücünün şeritte kalmasına yardımcı olabilir.
38. Akıllı Giriş Sistemi İkaz Lambası
Akıllı Giriş Sistemi Gösterge Işığı; Akıllı giriş veya çalıştırma sisteminde bir arıza olduğunu belirtir ya da kontak anahtarının arızalı olduğunu gösterir.
39. Şerit Değiştirme İkaz Lambası
Şerit Değiştirme Uyarı Işığı; Modern araçlarda sinyal kullanılmadan şerit değiştirildiğinde aktif hale gelen ışık.
40. Süspansiyon Kontrol İkaz Lambası
Süspansiyon Kontrol İkaz Lambası; Süspansiyon sisteminde bir arıza meydana geldiğinde bu ikaz lambası yanar.
41. Otomatik Şanzıman İkaz Lambası
Otomatik Şanzıman İkaz Işığı; Otomatik şanzıman sisteminde bir sorun varsa, gösterge panelinde bu uyarı ışığı kırmızı veya sarı olarak yanacaktır.
42. Çarpışmayı Önleyen Fren Sistemi İkaz Lambası
Çarpışmayı Önleyen Fren Sistemi Uyarı Lambası; Işık, sistem kapatıldığında veya radar sensörü tıkanmasına bağlı olarak yanar. Arıza durumlarında aracınızı servis sağlayıcınıza götürmeniz gerekecektir.
43. Kör Nokta İkaz Lambası
Kör Nokta Gösterge Işığı; Kör noktanızda bir araç veya engel algılandığında yanar.
44. Ön Duygu İkaz Lambası
Ön Duygu Uyarı Işığı; Sürücü sert bir frene bastığında, olayın sonrasında ön emniyet kemerleri sıkılır ve sistem dörtlü flaşörleri aktive eder, camları kapatır. Sistem, bir çarpışmadan kaçınmak yerine, meydana gelirse yaralanma olasılığını azaltmak üzere hazırlamaktadır.
45. Yokuş İniş Kontrolü İkaz Lambası
Yokuş İniş Kontrolü Uyarı Lambası; Sürekli AÇIK kalıyorsa sistemin aktif olduğunu belirtir, yanıp sönüyorsa sistem aktif ama devrede değildir.
46. Dönüş Sinyali Gösterge Işığı
Sinyal Gösterge Işığı; Sinyalin açık olduğunu belirtir. Sinyal kolunu indirdiğinizde sola, yukarı kaldırdığınızda sağa dönüş olduğunu gösterir.
47. Stop/Start Sistemi İkaz Lambası
Stop/Start Sistemi İkaz Lambası; Yeni araçlarda karşılaşılan, motoru durdurarak yakıt tasarrufu sağlamaya yardımcı olan özellik ile ilgilidir. Bu ışık devredeyken yanabilir ve manuel olarak açılıp kapatılabilir.
48. Hız Sabitleyici Gösterge Işığı
Hız Sabitleyici Gösterge Işığı; Seyir kontrolünün aktif olduğunu gösterir.
49. Far Açık Gösterge Işığı
Far Açık Gösterge Işığı; Kısa farların ve stop lambalarının açık olduğunu göstermektedir.
50. Kısa Farlar Gösterge Işığı
Kısa Farlar; Kısa farların aktif olduğunu gösteren gösterge ışığıdır.
51. Uzun Far İkaz Işığı
Uzun Far Gösterge Uyarı Işığı; Uzun huzmeli farların açık olduğunu gösterir.
52. Yakıt Filtresi İkaz Işığı
Yakıt Filtresi İkaz Işığı; Yakıt filtresinin kirli veya aşınmış olduğunu belirten uyarı lambasıdır. Yakıt filtresini en kısa sürede temizlemeli veya değiştirmelisiniz.
Lütfen Dikkat!
Araba gösterge paneli sembolleri ve anlamları; Bir aracın gösterge paneli, bir durumun dikkat edilmesi gerektiğini bildiren önemli bir elementtir. Tüm semboller evrensel değildir. Emniyetsiz olduğunuz durumlarda, kullanım kılavuzuna bakmayı veya satıcınızla iletişim kurmayı unutmayın. Hyundai Tucson arıza işaretleri, Hyundai Tucson arıza lambaları ve Hyundai Tucson ikaz ışıkları hakkında sorularınızı aşağıdaki yorum kısmında paylaşabilirsiniz.