BMW Tahrik Arızası Nedir? Neden Olur? Nasıl Çözülür?

BMW Tahrik Arızası Nedir? Neden Olur? Nasıl Çözülür?

BMW motorları son derece verimli, güvenilir ve güçlüdür; mevcut olanların en iyileri arasında yer almaktadır. Mükemmel performanslarına rağmen motorlar kusursuz değildir. Yaygın sorunlardan biri, BMW tahrik arızası uyarısıdır. Bu uyarı ile birlikte ekranda “Tam Tahrik Gücü İle Kullanım Mümkün Değil” şeklinde bir açıklama da görünür.

Bu BMW tahrik uyarısı, aracınızın motorunda bir sorun olduğunu ve güvenliğinizi korumak amacıyla motor gücünün sistematik olarak azaltıldığını göstermektedir.

Arabadaki DME modülü bir sorun tespit ettiğinde, iDrive ekranında bir arızanın neden olduğu Azaltılmış Güç uyarısı gösterilir. Bu durum aynı zamanda Check Engine ışığının yanmasına da sebep olabilir.

Birçok motor arızası bu bildirime veya uyarıya neden olabileceğinden, onarımlara başlamadan önce kesin bir teşhisin konulması kritik bir öneme sahiptir.

BMW Tahrik Arızası Nedir?

BMW’nizde bir motor sorunu nedeniyle güç azalması uyarısı alıyorsanız, bu durum aracınızın performansının kasıtlı olarak kısıtlandığı anlamına gelir.

Bu kısıtlama, sistem arızası veya düşük performans algılandığında otomobil bilgisayarının bu uyarı sinyalini aktifleştirmesi ile meydana gelir. Bu mekanizma, aracın hızlanmasını engeller.

BMW tahrik arızası, aracın belirli bir motor devrinde tam güç üretemediğini veya beklenen seviyede çalışmadığını gösterir. Azaltılmış motor gücü moduna bazen ‘acil durum modu’ denir; bu, şanzımana veya motora daha fazla zarar gelmesini önlemek amacıyla araç üreticileri tarafından sağlanan bir güvenlik özelliğidir.

Aracınızla hızlanmaya çalıştığınızda motor gücü azalacağından ivmesi düşecek ve belirli bir hıza ulaşamayacaktır. Ayrıca, araç kullanırken otomobil aniden yavaşlamaya başlarsa bu, motor gücünde bir kayıp olduğunu gösterir. Motorun verimsiz çalıştığını ve daha az güç ürettiğini belirtir.

BMW Tahrik Arızası Uyarısı Görünce Ne Yapmalı?

BMW Tahrik arızası tespiti

Öncelikle, aracınızda tahrik uyarısı belirdiğinde aracınızla sürüşe devam etmek riskli olabilir. Erken bir zamanda aracınızı servise götürüp arıza tespit cihazına bağlatmalısınız. Bilgisayarda çıkan arıza kodlarına göre ilerleyebilirsiniz.

Şimdi, BMW tahrik uyarısının en çok hangi durumlarda meydana geldiğine bakalım.

BMW Tahrik Arızası Uyarısı Nedenleri

1 – Vanos Sistem Arızası (Manyetik Valf Arızası)

Vanos, emme ve egzoz valflerinin verimliliğini ve performansını artırmak için tasarlanmış, yağla çalışan bir sistemdir. BMW otomobillerine özel bu sistem, torku artırarak daha yumuşak rölanti sağlar.

Vanos sistemi, solenoidlerinde yağ çamuru birikmesi nedeniyle sıkça arızalanır. Bu durum, motor yağını önerilen aralıkta değiştirmediğiniz zaman ortaya çıkar.

Araçta iki adet manyetik valf bulunmaktadır. Vanos, egzoz hatası veya emme manyetik valfi hatası verirse, hata koduna bağlı olarak bu parçalardan biri değiştirilir. Genelde BMW tahrik arızası en çok bu valfler yüzünden uyarı verir.

Vanos sisteminizin başarısız olduğunu nasıl anlarsınız? Arızalı bir Vanos’un yaygın belirtileri şunlardır:

  • Güç eksikliği
  • Düşük performans
  • Azalan yakıt verimliliği
  • Soğuk havalarda duraklama
  • Motor ışığının yanıp yanmadığını kontrol edin

2- Valvetronic – Gaz Kelebeği

Valvetronic, çoğu BMW otomobil modelinin motorlarına entegre edilen yenilikçi bir gaz kelebeği sistemidir. Bu sistem, motor bloğuna giren hava-yakıt karışımının düzenlenmesinde gaz kelebeği plakasını kullanılmasına gerek kalmadan, valf kaldırma sayısını doğrudan değiştirir. Arızalı bir Valvetronic, gaz kelebeği tepkisinin zayıf olmasına yol açarak motor gücünü sınırlar.

Valvetronic arızası, düşük sistem voltajı, eksantrik milinin yapışması ve zayıf elektrik bağlantılarından kaynaklanabilir. Bu durum, 2A61, 2A63, 2A67, 2A6F ve 2A70 gibi üreticiye özgü hata kodlarını tetikleyebilir. Valvetronic sistemi devre dışı kaldığında, araç acil moduna yani tahrik arızası moduna geçer.

3- Ateşleme Bobininden Kaynaklanan Tahrik Arızası

Ateşleme bobinleri çeşitli nedenlerle bozulabilir, bu da motorun tekleme yapmasına ve hızlanma sırasında sarsıntı yaşamasına neden olabilir. Arızalı bir ateşleme bobini, katalitik konvertöre zarar verebilir ve bu nedenle arızalı ateşleme bobinleriyle sürmek önerilmez. Hasarlı ateşleme bobinleriyle ilgili hata kodları P0300 ila P0306 arasında değişir.

Aracınızda tahrik arızası uyarısı varsa ve bilgisayara bağlandığında ateşleme sistemi ile ilgili bir arıza kodu çıkıyorsa, bobinlerin kontrol edilmesi önerilir.

4- Bujiden Kaynaklanan Tahrik Arızası

BMW araçlarda tahrik uyarısının diğer bir nedeni bujilerdir. Bujilerin zamanında değiştirilmesi ve orijinal parçaların kullanılması oldukça önemlidir. Bujilerin herhangi biri düzgün çalışmadığında, motorun ateşleme sistemi etkilenir ve bu durum güç azaltım moduna geçişe sebep olabilir, dolayısıyla BMW tahrik arızası uyarısı görülebilir.

5- Turbo Basınç Valfi

Turbo basınç valfi

Aracınızın çekişi düştüyse ve arızayı tespit cihazına bağladığınızda turbo ile ilgili arıza kodu görünüyorsa, bu durum küçük turbo basınç valfinden kaynaklanabilir. Resimde görülen parça kullanım süresini tamamlamışsa veya kırılmış, delinmişse aracınız tahrik uyarısı verecektir.

6- Turbo Soğutma Pompası

Bir diğer tahrik arızası sebebi turbo soğutma pompasıdır. Aracınızı arıza tespit cihazına bağladığınızda, turbo arıza kodu alıyorsanız bu parça kontrol edilmelidir.

7- İlave Su Pompası

İlave su pompası, BMW araçların su sistemi sirkülasyonunu hızlandırır. Aracınızı durdurduğunuzda, bir süre daha çalışarak soğutma sistemini rahatlatmaya devam eder. Bu parçada meydana gelen bir arıza, tahrik uyarısı olarak araç gösterge panelinize yansır fakat motor gücünü kısıtlamaz. Sürüşe devam edilebilir mesajı verir.

 

thumbnail

Önerilen Yazı

BMW İkaz Lambaları ve Anlamları | BMW Arıza İşaretleri

BMW Motor Arızasının Gücün Azalmasına Neden Olan Diğer Durumlar Nelerdir?

Yukarıda en çok BMW tahrik arızası uyarısı veren sebeplere değindik. Genel olarak, tahrik arızası aşağıdaki parçalardaki sorunlardan kaynaklanmaktadır:

  1. Valvetronik
  2. Vanos
  3. Oksijen sensörü
  4. Ateşleme bobinleri
  5. Zamanlama zinciri
  6. Aku – Gevşek bağlantı
  7. Yüksek basınçlı yakıt pompası (HPFP)
  8. Turbo
  9. ECU
  10. Şanzıman arızaları

Bu arızaların tamamı bir OBD cihazı veya servisteki arıza tespit cihazı ile saptanabilir ve arıza koduna göre parça değişimi yapılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir